Kaisa Kettunen
20.05.2022
Taas niitä hurahtelee ohi. Nimittäin sähköisiä potkulautoja, tasapainolautoja (tasapainoskoottereita), sähköavusteisia polkupyöriä ja muita kevyitä sähkömoottorilla varustettuja kulkuvälineitä. Itsekin käytän sähköavusteista polkupyörää ja lataan akkua keittiön työpöydällä.
Lue lisää
Jorma Juhani Koutonen
25.04.2022
Kovin monta vuotta ei ole siitä, kun eräässä talousalan julkaisussa ihmeteltiin asunto-osakeyhtiöiden konservatiivista tapaa lähettää paperisia kokouskutsuja osakkeenomistajille. Artikkelissa taloyhtiöiden hallintokäytäntöjä pidettiin paikalleen jämähtäneenä. Havainto oli tuolloin melko oikeaan osunut, sillä edelleenkin suuressa osassa taloyhtiöitä kokouskutsut ja -asiakirjat toimitetaan postitse.
08.03.2022
Ukrainan tilanne on herättänyt Kiinteistöliitto Pirkanmaankin neuvonnassa kysymyksiä väestönsuojista, niiden tarkastuksista ja käyttöön ottamisesta tarvittaessa. Monissa taloyhtiöissä saattaakin väestönsuojan varusteiden ja laitteiden toimintakunnon varmistaminen ja huoltotoimet olla hieman unohduksissa.
Johanna Räikkä
28.02.2022
Taloyhtiö eli viralliselta nimeltään asunto-osakeyhtiö on osakeyhtiön erityismuoto, josta säännellään asunto-osakeyhtiölaissa. Asunto-osakeyhtiön tunnusmerkkeihin kuuluu se, että yhtiö omistaa ja hallitsee vähintään yhtä rakennusta tai sen osaa ja tällaisessa rakennuksessa sijaitsee osakashallintaisia huoneistoja, joiden lattiapinta-alasta yli puolet on asuinhuoneistoja. Tyypillisesti asunto-osakeyhtiöt ovat kerros- ja rivitaloja, joissa on pääasiassa asuntoja. Toki asunto-osakeyhtiössä voi olla joko osakashallinnassa tai yhtiön hallinnassa lisäksi muitakin tiloja, kuten esimerkiksi liiketiloja tai varastoja.
24.01.2022
Rivitalojen ja kerrostalojen hulevesimaksut ovat tuplaantuneet Tampereella vuodesta 2018 laskukaavojen muutosten, maapinta-alaan perustuvan neliöhinnan tarkistusten ja kerrostaloille käyttöön otetun uuden kerrosalaan perustuvan komponentin takia. Maksun oikeellisuuden tarkistaminen kuitenkin onnistuu jonkunlaisella vaivannäöllä, vaikka monissa muissa kunnissa hulevesimaksu on selkeämpi ja helpompi itse tarkistaa kuin Tampereella.
22.12.2021
Kinkun paistorasvojen kaatamisesta viemäriin varoitetaan aina joulun alla. Mitäs, jos joulukiireessä ne kinkunpaistoliemet tuli kuitenkin vahingossa kaadettua väärään paikkaan?
Jorma Koutonen
23.11.2021
Kunnanvaltuustot ovat päättäneet tulo- ja kiinteistöveroista vuodelle 2022. Syksystä tulikin kiinteistöverotuksellisesti ainutlaatuinen. Kuntaliiton kokoaman tilaston mukaan koko Suomessa vain 14 kuntaa nostaa ja samaan aikaan peräti 9 kuntaa laskee kiinteistöveroprosenttejaan. Kun muutokset ovat kaiken lisäksi hyvin vähäisiä, voi kiinteistöverokierrosta luonnehtia poikkeuksellisen maltilliseksi.
31.05.2021
Kesä ja kärpäset ovat täällä ja se tarkoittaa yleensä myös sitä, että taloyhtiöiden leikkipaikat ovat enemmän tai vähemmän ahkerassa käytössä. Siksi onkin hyvä kerrata muutama asia leikkipaikkaan liittyvistä vastuista.
20.04.2021
Laki vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta, vieraslajilaki, kieltää haitallisen vieraslajikasvin kasvattamisen. Valtioneuvoston asetus vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta määritteli vuonna 2019 myös kurtturuusun haitalliseksi vieraslajiksi. Kurtturuusu on yleinen kasvi taloyhtiöiden pihoilla. Se saattaa myös kasvaa kiinteistöllä ympäristöstä levinneenä.
15.03.2021
Lähes tasan vuosi sitten pääministeri Sanna Marin ilmoitti hallituksen todenneen yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Samassa yhteydessä ilmoitettiin merkittävistä tulevista rajoitustoimista, joiden tarkoituksena oli hillitä viruksen leviämistä. Monessa perheessä kohdattiinkin yllättäen uusi arki, kun vanhemmat jäivät mahdollisuuksien mukaan etätöihin ja perheen koululaiset muutamiksi viikoiksi etäkouluun. Yli 70-vuotiaille suositeltiin vahvasti jäämistä kotiin karanteenin omaisiin olosuhteisiin, jotta korona ei pääsisi tarttumaan tällaisiin iän puolesta riskiryhmään kuuluviin henkilöihin. Lopulta päästiin näkemään myös Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta.
05.02.2021
Tampereella on viime vuosina vallinnut jatkuva tyytymättömyys kaupungin maapolitiikkaan tontinvuokrasopimuksia uudistettaessa. Nyt uusittavia sopimuksia solmittaessa 50 – 60 vuotta sitten olosuhteet olivat aivan toisenlaiset ja tonttien rakentaminen oli kaupungille vuokratuottoa suurempi intressi. Tänä päivänä vuokratuista tonteista on tullut kaupungin taloudelle merkittävä rahasampo.
14.12.2020
Olen itsenäisen elämäni aikana asunut kahdessatoista eri taloyhtiössä, joista kuudessa olen myös omistanut huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet. Yhtiöt ovat vaihdelleet isoista kerrostaloista pieniin rivitaloihin, ja myös paritalo ja erillistaloista muodostuva taloyhtiö on kokeiltu. Kaikkia näitä taloyhtiöitä on yhdistänyt asunto-osakeyhtiölaki.
07.10.2020
”Muistutamme ystävällisesti äskettäin lähettämästämme kyselystä, johon toivomme vastaustanne…”
16.09.2020
Ja seuraavassa kohdassa valitaan hallituksen jäsenet ja varajäsenet. Olkaa hyvät ja tehkää ehdotuksia…
08.06.2020
Koronavirusepidemiasta riittää pohdittavaa moneen suuntaan ja todennäköisesti myös kesän jälkeiseksi ajaksi. Nuohous oli yksi aloista, joihin epidemia iski alkaessaan. Sisäasiainministeriö suositteli 31.3.2020, että muut kuin välttämättömät nuohoukset siirrettäisiin myöhempään ajankohtaan.
15.05.2020
Kukapa olisi arvannut, missä tilanteessa koko maailma on keväällä 2020. Globaalin virusepidemian lamauttava vaikutus on ollut ennennäkemätön.
20.03.2020
Maanantaina pääministeri Sanna Marin ilmoitti, että hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Samassa yhteydessä ilmoitettiin merkittävistä tulevista rajoitustoimista, joiden tarkoituksena on hillitä viruksen leviämistä.
20.01.2020
Vuoden 2014 jälkeen taloyhtiöille ei pitkään ollut tarjolla muita avustuksia kuin jälkiasennushissi- ja esteettömyysavustukset. Energiatehokkuuden lisäämiseksi ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi poliittinen silmä tarkentuu yhä enenevässä määrin myös taloyhtiöihin. Kepin lisäksi tarjolle tuodaan onneksi myös porkkanoita.
10.12.2019
Postin työtaistelutoimenpiteet aiheuttivat monelle joulukuussa kokoustavalle taloyhtiölle vaikean pulmatilanteen. Useimmissa taloyhtiöissä yhtiöjärjestyksen mukaan kokouskutsut toimitetaan osakkeenomistajille edelleen kirjallisesti postitse. Kun posti ei kulkenutkaan, olikin kokouksen koollekutsuminen yhtäkkiä ylitsepääsemätön paikka. Etenkin suurissa taloyhtiöissä, joissa suuri määrä osakkeenomistajia asuu muualla kuin talossa, ainoa varma vaihtoehto oli siirtää kokousta.
Jaune Koivuniemi
08.10.2019
Kun soitat jäsentaloyhtiösi edustajana Kiinteistöliiton jäsenneuvontoihin, ilmoittaudut koulutustilaisuuksiin, luet kiinteistöyhdistyksen jäsentiedotteita, rekisteröidyt Kiinteistöliiton jäsensivuille, haluat oppia taloyhtiön hallitustyöskentelystä tai toiminnantarkastuksesta jäsenille maksuttomilla verkkokursseilla, tilaat Kiinteistöalan Kustannuksen kirjoja tai lomakkeita jäsenhintaan tai haluat lukea jäsenetuna viimeisintä Suomen Kiinteistölehteä verkossa – tarvitset taloyhtiösi jäsennumeroa.
07.08.2019
Yleensä Kiinteistöliitto Pirkanmaan kaikkien toimihenkilöiden kesälomat on pidetty elokuun loppuun mennessä. Neuvontapalvelut toimivat täysillä ja ensimmäinen jäsentiedote laaditaan ja julkaistaan kesätauon jälkeen elokuussa. Ensimmäiset tapahtumat ja koulutusillat pidetään syyskuussa. Syksyn tärkein ja myös hauskin toimihenkilöiden toimi on kuitenkin omasta mielestäni seuraavan vuoden koulutusten ja tapahtumien suunnittelu ja aikatauluttelu. Tuo suunnitteluhan määrittelee ja rytmittää koko seuraavan vuoden työt.
11.06.2019
Kesälomat lähestyvät vauhdilla ja ajatukset siintävät jo kesän tulevissa matkasuunnitelmissa – monet suuntaavat mökille, toiset lähtevät sukuloimaan ja osa pakkaa laukut ja lähtee lomailemaan kotimaata kauemmas. Matkakohteesta riippumatta kesäloma tarkoittaa monesti pidempää poissaoloa kotoa, jolloin sekä murtovarkaille tarjoutuu mahdollisuuksia että riski kodin teknisten laitteiden ongelmien tai vikojen aiheuttamista vahingoista on suurempi. Ennen lähtöä koti kannattaakin valmistella lomakuntoon muutaman yksinkertaisen vinkin avulla.
09.04.2019
Postiin ja sähköpostiin tipahtelee tähän aikaan vuodesta kokouskutsuja taloyhtiöiden yhtiökokouksiin.
25.02.2019
Neuvonta-asiamies Jaune Koivuniemi ja lakimies Johanna Räikkä kirjoittivat Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n viimeisissä blogeissa tulossa olevista ja jo voimaan tulleista taloyhtiöiden toimintaan vaikuttavista lakimuutoksista, kuten esimerkiksi laista tulotietojärjestelmästä (tulorekisteri) ja laista huoneistotietojärjestelmästä (sähköinen osakehuoneistorekisteri), sekä lakimuutosten mukanaan tuomista muutoksista taloyhtiöille. Muutokset ovat aiheuttaneet huolta taloyhtiöissä, mikä on käynyt ilmi mm. neuvontapuheluissa. Viime vuodet ovatkin olleet melkoista menoa, kun asbestista alkaen on rukattu vanhoja toimintatapoja.
23.01.2019
Taloyhtiöiden kaupparekisteritietojen ajantasaisuuteen ja oikeellisuuteen tulee taloyhtiöissä kiinnittää nyt entistäkin enemmän huomiota. Paineita tietojen päivittämiseen tulee useammastakin uudistuksesta: vuoden alusta käyttöönotetusta tulorekisteristä sekä paperisten osakekirjojen siirtämisestä sähköiseen Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään.
20.12.2018
Pian on aika rauhoittua joulunviettoon, mutta ennen kuusen koristelua tai joulukinkun paistamista siirretään katse hetkeksi vuodenvaihteen tuomiin merkittäviin kiinteistöalan lakimuutoksiin, joista osa vaikuttaa välittömästi myös taloyhtiön toiminnassa.
22.11.2018
Syystä tai toisesta taloyhtiössä tulee joskus vastaan tilanne, jossa isännöinti ja isännöitsijä vaihtuvat. Vaihdon yhteydessä luovutetaan ja siirretään paljon aineellista ja digitaalista materiaalia toimijalta toiselle. Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on valvoa, että vaihdon yhteydessä dokumentoidaan luovutettu ja vastaanotettu aineisto asianmukaisesti.
11.04.2018
Sade. Tulipa se sitten lumena tai vetenä, tiedossa on hoitokustannuksia kiinteistönomistajille. Monet kunnat ovat ehtineet ottaa käyttöön hulevesimaksun ja vähitellen järjestely laajenee kaikkiin kuntiin. Maksun perusteesta ja määrästä on jo kehkeytynyt paljon keskustelua.
10.08.2017
Tampereella kaupunki on ottanut käyttöön pysäköintijärjestelyn, jolla pyritään helpottamaan kotihoidon piirissä olevien ihmisten palveluiden saamista. Yksityisiä kiinteistönomistajiakin on houkuteltu mukaan järjestelyyn, toistaiseksi vielä laihoin tuloksin.
02.11.2016
Energiatodistusmenettely on alusta saakka ollut kiinteistönomistajille pakkopullaa. Vuonna 2008 voimaan tulleet säännökset ovat koko ajan nostattaneet tunteita ja mielipiteitä todistuksen tarpeellisuudesta ja kustannuksista. Todellisten kulutuslukemien sijaan kiinteistön ominaisuuksiin perustuva uusi energiatodistus ei parantanut suhtautumista energiatodistukseen ? päinvastoin, yhä useampi kiinteistönomistaja on esittänyt skeptismiä todistuksen hyödyllisyydestä käytännössä.
Käyttäjätunnuksesi on Kiinteistöliiton jäsenrekisteriin tallennettu sähköpostiosoitteesi.
Et voi kirjautua, jollet ole ensin rekisteröitynyt käyttäjäksi.