Evästykset mukaan valtuutuksiin

9.4.2019

Postiin ja sähköpostiin tipahtelee tähän aikaan vuodesta kokouskutsuja taloyhtiöiden yhtiökokouksiin.

Oma osallistuminen yhtiökokoukseen on syytä varmistaa, sillä yhtiökokouksessa tehdään aina tärkeitä osakkeenomistajia koskevia päätöksiä. Syystä tai toisesta kokous saattaa kuitenkin jäädä väliin. Osallistuminen voi tällöin hoitua valtuutetun kautta.

Valtuutuksen antaminen on taloyhtiöissä yleistä. Kokouskutsujen yhteyteen on usein liitetty valmis valtakirjamalli ja ohjeistus valtuutusta varten.

Kun valtuutus annetaan, tulisi samalla antaa toimintaohjeet päätöksentekoa varten valtuutetulle. Ei ole harvinaista, että valtuutettu havahtuu kokouksessa siihen, ettei tiedäkään kuinka valtuuttaja on halunnut hänen toimivan. Kokouksessa saatetaan joutua äänestämään ja henkilövaaleissa tulisi tietää useiden ehdokkaiden joukosta valtuutetun kannattamat henkilöt.

Itse olen saanut useita valtuutuksia yhtiökokouksiin toimiessani niissä eri rooleissa. Useimmiten valtuutus on annettu ilman mitään tarkempia kokousohjeita. Joskus valtuutus on toimitettu myös hyvin viime hetkellä. Tällöin olen jäänyt pohtimaan, miten ihmeessä voin tietää valtuuttajan tahtotilan? Valtuutus perustuu varmasti luottamukseen siitä, että valtuutettu ajaa asioita valtuuttajan mieleisesti. Mutta siltikin, varmasti on sekä valtuuttajan että valtuutetun etu täsmentää asialistan osalta kannanotot kokousta varten.

 Jorma Koutonen

Jorma Koutonen

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Pirkanmaan toiminnanjohtaja

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.