Rauhaa, joulurauhaa taloyhtiöön
20.12.2024
Joulu lähestyy ja monilla on kiirettä saada kaikki valmiiksi ennen joulua – lahjat hankittua, koti siivottua, jouluruoat valmistettua ja töissäkin työpöytää tyhjennettyä ennen pyhiä ja mahdollisesti jopa hieman pidempää lomaa. Vaikka kaikki eivät joulua vietäkään, laskeutuvat monet ensi viikolla omaan joulukuplaansa. Mitä joulurauha tarkoittaa taloyhtiössä ja millaista käytöstä naapureilta voi odottaa joulunpyhinä?
Naapureiden huomioiminen kuuluu taloyhtiössä arkeen ja juhlaan
Taloyhtiön hiljaisuusaikoja kuuluu noudattaa myös joulunaikaan, vaikka kinkkua tulisikin syötyä myös yöllä ja vietettyä aikaa läheisten kanssa isommalla porukalla. Toisaalta normaalia elämää saa joulunakin viettää eikä täyttä hiljaisuutta voida vaatia edes yöaikaan. Koska joulu kuitenkin on monille tärkeä juhlapyhä, on mielestäni kohteliasta esimerkiksi välttää silloin kovaäänisiä askareita, kuten remontointia.
Taloyhtiössä asuvien käsitykset normaaliin elämään kuuluvista äänistä vaihtelevat, ja toisinaan naapurin elämä saattaa kuulostaa kovin erilaiselta kuin omasta elämästä kantautuvat äänet. Monenlaiset äänet ovat kuitenkin osa normaalia elämää ja asumista, joita taloyhtiömuotoisessa asumisessa täytyy sietää. Edes järjestyssäännöillä ei voida rajoittaa normaaliin elämään kuuluvia asioita. Naapurista saattaa kantautua lasten itkua, naurua tai juoksuaskelten tömähdyksiä, toinen harjoittelee samaa pianokappaletta kolmatta kertaa, koira saattaa haukahtaa, kun joku kulkee rapussa tai naapuri käy vessassa taikka suihkussa yöllä – kaikki nämä kuuluvat normaaliin elämään. Myös juhlien, tupaantuliaisten tai muiden satunnaisten juhlien järjestäminen on sallittua. Toki juhlien järjestäjän olisi hyvä ottaa muut asukkaat huomioon mm. juhlien aikataulussa, ja kohteliasta on myös ilmoittaa asiasta etukäteen naapureille.
Joskus meno huoneistossa tai taloyhtiön yhteisissä tiloissa voi kuitenkin äityä sellaiseksi, ettei sitä voida pitää enää normaaliin elämään kuuluvana toimintana, ja silloin taloyhtiön puuttumiskeinona on käynnistää huoneiston hallintaanottoprosessi. Koska hallintaanotto on äärimmäinen keino puuttua osakkaan oikeuteen hallita omaa huoneistoaan, on se asunto-osakeyhtiölaissa tarkkaan säännelty menettely eikä kenenkään huoneistoa voida ottaa yhtiön hallintaan esimerkiksi yksittäisen tapahtuman perusteella. Esimerkiksi huoneistossa vietetystä häiritsevästä elämästä voidaan sen sijaan puhua, mikäli kyse on jatkuvasta ja toistuvasta huoneistossa aiheutetusta häiriöstä, jolla on vähäistä suurempi merkitys taloyhtiölle ja muille asukkaille. Selkeimmillään tämä tarkoittaa toistuvaa yöaikaista metelöintiä, esimerkiksi kovaäänistä juhlimista tai musiikin kuuntelua.
Mikäli naapurista kantautuvat äänet aiheuttavat häiriötä, kannattaa asiasta useimmiten käydä keskustelemassa kyseisen naapurin kanssa. Monesti jo pelkkä keskustelu riittää, sillä naapuri ei välttämättä ole edes ymmärtänyt olevansa häiriöksi. Mikäli keskustelu naapurin kanssa ei auta tai toisinaan tulee vastaan myös tilanteita, ettei omatoimista keskustelua välttämättä voida pitää turvallisena, ja häiriöt kuitenkin ovat toistuvia, kannatta asiasta tehdä kirjallinen häiriöilmoitus isännöitsijälle ja hallitukselle.
Toistuvissa häiriötilanteissa taloyhtiön kannattaa kehottaa asukkaita pitämään ns. häiriöpäiväkirjaa eli kirjaamaan ylös häiriön aiheuttajan, tarkan ajankohdan, keston sekä sen, minkälaisesta häiriöstä on kyse. Nämä tiedot ovat taloyhtiölle tärkeitä sekä ylipäänsä sen arvioinnissa, mihin toimiin asiassa on syytä ryhtyä, mutta etenkin, mikäli hallintaanottoprosessissa joudutaan etenemään varsinaiseen huoneiston hallintaanottoon asti. Mikäli esimerkiksi osakkeenomistaja moittii yhtiökokouksen hallintaanottopäätöstä, on taloyhtiöllä näyttövelvollisuus häiriöiden olemassaolosta sekä siitä, että rikkomuksella on vähäistä suurempi merkitys.
Taloyhtiön hallitus joutuukin siis aina häiriöilmoituksen saatuaan ensi vaiheessa arvioimaan, onko kyseessä normaalin elämisen äänet, joihin taloyhtiö ei voi puuttua ja joita naapureiden täytyy sietää vai mahdollisesti esimerkiksi sellainen häiritsevä elämä, johon taloyhtiö voi puuttua ja käynnistää hallintaanottomenettelyn. Toisinaan tämän arvioinnin tekeminen on hyvin vaikeaa.
Näin ollen rauhan ja joulurauhan taloyhtiössä voinee ajatella niin, että saa hyppiä ja saa riemuita, kuten tonttu-ukot joululaulussa konsanaan, mutta muistakaan kuitenkin hyppiä ja riemuita ne naapurit huomioon ottaen ja rauhoittukaa ajoissa myös illan tullen.