Winter is coming...

16.11.2022

Suositussa Game of Thrones -fantasiadraamasarjassa tuo otsikon talven tuloa kuvaava sanonta enteili jotain pahaa tulevaksi. Tällä hetkellä tulevaa talvea voi odottaa hieman samanlaisin tuntemuksin. Meitä Pohjolan kansalaisia tulevat kylmyyden ja pimeyden lisäksi koettelemaan energiakriisi sekä nopea ja jyrkkä kustannusten nousu.

Riittääkö sähköä kaikille? Kuinka korkealle sähkön ja lämmitysenergian hinta nousee? Toimiiko Olkiluoto 3 ja tuuleeko talvella tarpeeksi? Jatkuuko korkojen nousu ja taittuuko inflaatio? Entä eskaloituuko Venäjän ja Ukrainan sota? Kristallipallo on samea näiden kysymysten osalta.

Kun vastauksia ei riittävän selkeästi ole tarjolla, selviytymisen avainsanaksi nousee varautuminen. Tulevan talvikauden uhkiin voi ja täytyneekin varautua monella tapaa. Energian säästäminen on järkevää sekä sen riittävyyden että oman talouden näkökulmista. Mahdollisia energian häiriötilanteita varten tarvitaan muutaman päivän ruoka- ja juomavaranto, eli ns. kotivara. Lisäksi kannattaa varata varavirtalähteitä, retkikeitin, tulitikkuja, välttämättömiä lääkkeitä ja ensiaputarvikkeita, hygieniatuotteita, joditabletteja ja käteistä rahaa.


Edellä mainittu varautuminen olisi aina asianmukaista, mutta vakaiden olosuhteiden aikana harva kotitalous on tällaiseen valmistautunut. Nyt siis viimeistään kannattaa nähdä pieni vaiva siitä, että mahdolliset häiriötilanteet on helpompi kohdata.

Nopeaan yleisen kustannustason nousuun varautuminen onkin sitten jo vaikeampaa. Hoito- ja pääomakulujen nousu tulee koettelemaan taloyhtiöiden kassapuskureita ja kotitalouksien säästöjä voidaan joutua käyttämään asumiskustannusten lisäksi myös ruoan ja kulutustarvikkeiden hintojen nousuun. Kustannusten nousuun voi vastata kulutusta vähentämällä, tarpeettomasta säästämällä ja kierrättämällä.

Varautumisella tulevaan saamme huolettomammin kokea myös kaikki talven riemut.

Valoa ja voimaa…ja varautumista tietysti!

 Jorma Juhani Koutonen

Jorma Juhani Koutonen

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.