Asukaskin tarvitsee huoltoa

10.8.2017

Tampereella kaupunki on ottanut käyttöön pysäköintijärjestelyn, jolla pyritään helpottamaan kotihoidon piirissä olevien ihmisten palveluiden saamista. Yksityisiä kiinteistönomistajiakin on houkuteltu mukaan järjestelyyn, toistaiseksi vielä laihoin tuloksin.

Kaupunkikeskustoissa pysäköinti on yhä merkittävämpi niukkuustekijä. Pysäköintiongelmasta kärsii myös kotihoitopalvelu, joka huoltaa ikääntyneitä ihmisiä heidän kodeissaan. Lyhytaikaisestakin pysäköinnistä yksityiskiinteistöllä on helposti seurauksena sakko, jota kotihoitajan työnantaja ei maksa. Kun pysäköintipaikka on etäällä, hoidon saamiseen tulee viivettä.  

Tampereen kaupungin omat asuinkiinteistöt ovat sallineet kotihoidon lyhytaikaisen pysäköinnin tonteillaan kaupungin lupakylteillä varustetuille ajoneuvoille. Pysäköintimallia on tarjottu ja suositeltu keväästä saakka myös yksityisten kiinteistönomistajien käyttöön. Tähän mahdollisuuteen on tarttunut vain muutama taloyhtiö. Syitä lienee monia: keskustataloyhtiöiden tonteilla on aina niukkuutta autopaikoista; taloyhtiöissä ei vielä ole havahduttu siihen, kuinka moni asukas kotipalveluita tarvitsee; tiedon puutetta myös.
Vastaavaa pysäköintijärjestelyä ei liene vielä kokeiltu missään muualla. Sen toimiminen edellyttää kaupungin ja yksityisten kiinteistönomistajien yhteistyötä, joka vapaaehtoispohjalta on aina haasteellista. Järjestelystä saisi huomattavasti kattavamman, jos kaupunki vielä itse sallisi lyhytaikaisen katupysäköinnin samoilla kotihoidon tunnuksilla.

Iso yhteinen intressihän on sujuvoittaa kaupungin palvelut optimaalisesti perille ja mahdollistaa näin ikääntyvien ihmisten asuminen kotonaan mahdollisimman pitkään.
 Jorma Koutonen

Jorma Koutonen

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.