Vähän vettä vihmoo - ja tuuleekin

3.9.2024

Viime vuoden elokuussa kirjoitin 2023 heinäkuun tuplasademääristä Tampereella. Tämän vuoden heinäkuussa ei saatu Tampereella sadetta tuplamäärää, mutta jonkun verran yli keskimääräisen heinäkuun kuitenkin. Kulunutta kesää on erityisesti leimannut paikalliset vaihtelut säässä ja äkäiset ukkoskuurot. Virallisen mittauspisteen tuulimittari ei välttämättä rekisteröi paikallisen ukkoskuuron aiheuttamaa hetkellistä myrskytuulta.

Omalle kohdalleni kova ukkoskuuro sattui 30.6. mökillä. Äkkiä noussut ukkonen toi vaakasuoraan vihmovan veden lisäksi kovan syöksyvirtauksen, jolloin pihan lehtikuusen latva sanoi sopimuksen irti ja rojahti alas. Hyvä juttu oli, ettei auto juuri tällä kerralla ollut pysäköitynä kuusen alle, eikä puu katkennut mökin päälle. Pelottavinta tilanteessa oli sen nopea syntyminen - onneksi ei oltu vesillä.

Myrskyn ja ukkosen aiheuttamia vahinkoja voidaan korvata kiinteistövakuutuksesta. Kuten sademäärien suhteen, myös myrskyvahingoissa voi vakuutusehdoissa olla rajoituksia esimerkiksi tuulen nopeuden suhteen. Vakuutusehdoissa voidaan esimerkiksi määritellä, että vain Ilmatieteen laitoksen tuuliasteikon mukaisen myrskytuulen - kymmenen minuutin keskituulen nopeus vähintään 21 m/s - aiheuttamia vahinkoja korvataan.

Jos kiinteistövakuutus korvaisikin vaikkapa rakennuksen katolle aiheutuneita myrskyvahinkoja, esimerkiksi salamaniskun aiheuttama jännitepiikki, joka aiheuttaa osakkaalle vahinkoa rikkomalla osakkaan pakastimen, on osakkaan omasta kotivakuutuksesta korvattava asia. Mikäli tuo kotivakuutus sattuu olemaan osakkaalla otettuna.

Käytännössä eniten keskustelua myrskyvahinkojen korvausvelvollisuuksista taloyhtiöissä aiheuttanee, jos puu sattuisi kaatumaan taloyhtiön autopaikalle pysäköitynä olleiden autojen päälle tai naapurin tontille vahingoittaen naapurin omaisuutta. Tällöinkin pääsääntöisesti asia käsitellään auton omistajan tai naapurin vakuutuksista. Jos kaatunut puu on ollut silmin nähden huonokuntoinen, eikä asialle ole tehty mitään, saattaa kiinteistö olla korvausvelvollinen. Tällöin kiinteistövakuutuksen vastuuvakuutuksesta voi olla apua.

Ainakin itse katselen nyt tontillani kasvavia isoja puita toisin silmin ja olen myös paremmin perehtynyt kiinteistövakuutuksen ehtoihin myrskyjen suhteen. Ilmastonmuutoksen takia talvimyrskyt saattavat olla puille jatkossa ukkoskuurojakin tuhoisampia, kun talvella maa ei enää routiinnu, vettynyt maa antaa tuulessa periksi ja koko puun juuripaakku pääsee nousemaan maasta.

Taloyhtiöidenkin kannattanee perehtyä tarkemmin kiinteistövakuutusten myrskyehtoihin ja muistaa edelleenkin Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelu. Ilmastopalvelu tuottaa sääraportteja ja tilastoja mm. säästä aiheutuneita vahinkotapauksia varten. Ilmastopalvelun tarkemman datatilauksen tai erillisen lausunnon laskutushinta on kohtuullinen 135 €/h + alv. Mikäli myrskyvahinkojen korvaamisesta tulee vakuutusyhtiön kanssa erimielisyyttä, voi Ilmastopalvelun tarkempi lausunto tulla tarpeeseen.

 

 

 Kaisa Kettunen

Kaisa Kettunen

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Pirkanmaan neuvontainsinööri, joka metsässä ukonilman iskiessä etsii ensimmäiseksi ison kiven, jonka suojaan kyyristyä mahdollisen syöksyvirtauksen kaatamilta puilta.

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.