Taloyhtiön remontin neljä sudenkuoppaa ja kuolemansyntiä
27.1.2025
Kiinteistöliitto Pirkanmaan neuvontaan tulee usein kysymyksiä taloyhtiön remontteihin liittyen. Puheluista voi tehdä ainakin jonkin verran johtopäätöksiä siitä, missä asioissa remontti on lähtenyt menemään pieleen.
Koska taloyhtiön remontit ovat onnistuneinakin usein hintavia ja virhetilanteissa kustannukset helposti kasvavat, yleinen kysymys on myös, kuka maksaa lisääntyneet kustannukset. Nopeasti mieleen tulee ainakin neljä yleistä sudenkuoppaa, joihin taloyhtiöt helposti sortuvat.
1. Kunnossapitotarpeita ei selvitetä riittävän ajoissa ja riittävällä laajuudella eikä osakkaita kuunnella/tiedoteta remontin valmisteluvaiheessa riittävästi
Pelottavaa on, että moni kunnossapitotarve selviää vasta vahinkojen jo satuttua. Paitsi itse korjauksen kustannuksia, kustannuksia tulee myös jo sattuneiden vahinkojen korjauksista. Iso ja kalliskin remontti niellään taloyhtiössä yllättävän paljon helpommin, mikäli osakkaat ovat alusta asti saaneet riittävästi tietoa, miksi remontti täytyy tehdä, ja he ovat päässeet vaikuttamaan remontin toteuttamiseen.
2. Suunnitteluun ei satsata
Huolellinen suunnittelu voi vähentää urakan aikaisia lisätöitä. Puutteellisia suunnitelmia voidaan joutua paikkailemaan lisätöillä, jotka voivat tulla kalliimmaksi lisätöinä teetettynä verrattuna siihen, että ne olisivat alun perin olleet suunnitelmissa ja saaduissa urakkatarjouksissa mukana.
3. Ei käytetä riittävästi ulkopuolisia asiantuntijoita
Kun taloyhtiö on tehnyt periaatepäätöksen korjaushankkeeseen ryhtymisestä, se saa heti lainsäädännön mukaisia velvoitteita. Ulkopuolisten asiantuntijoiden, kuten projektipäällikön, valvojan ja turvallisuuskoordinaattorin käyttäminen auttaa varmistamaan, että nämä velvoitteet täytetään asianmukaisesti. Myös urakoitsijan valinta onnistuu paremmin, kun asiantuntija on mukana arvioimassa tarjouksia ja urakoitsijoiden osaamista.
4. Sopimuksia ei tehdä kirjallisina
Yllättävän monesti tulee edelleen neuvontapuheluissa esille, että urakkasopimuksia ei ole tehty kirjallisina. Jonkunlaista sähköpostitse tehtyä sopimista voi löytyä, mutta kaikista tarpeellisista asioista ei välttämättä sähköpostein ole tullut sovittua. Kirjalliset sopimukset on tehtävä paitsi urakoitsijan, myös muiden hankkeeseen osallistuvien ulkopuolisten asiantuntijoiden, projektipäällikön, suunnittelijoiden sekä valvojien kanssa.
5. Bonussudenkuoppa: Ei tehdä mitään
Kaikkein pelottavinta osakkeenomistajan näkökulmasta kuitenkin on, mikäli kunnossapitotarpeisiin ei reagoida lainkaan. Jos taloyhtiö ei tutki eikä korjaa, ongelmat kertyvät ja lopulta edessä saattaa olla merkittäviä, yllättäviä kuluja. Vaikka remontit saattavat tuntua kalliilta, niiden lykkääminen voi tulla vielä kalliimmaksi.
Huolellinen suunnittelu, avoin viestintä ja asiantuntijoiden käyttö ovat taloyhtiön remonttien onnistumisen kulmakiviä. Lisätietoa taloyhtiöiden remonttien hyvistä käytännöistä löydät Kiinteistöliiton jäsensivuilta löytyvistä oppaista!