Taloyhtiön kurttuinen lainsuojaton
20.4.2021
Laki vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta, vieraslajilaki, kieltää haitallisen vieraslajikasvin kasvattamisen. Valtioneuvoston asetus vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta määritteli vuonna 2019 myös kurtturuusun haitalliseksi vieraslajiksi. Kurtturuusu on yleinen kasvi taloyhtiöiden pihoilla. Se saattaa myös kasvaa kiinteistöllä ympäristöstä levinneenä.
Vuoden 2020 syksyllä saatiin maa- ja metsätalousministeriöltä hallintasuunnitelma kansallisesti haitallisten vieraslajien torjumiseksi. Tässä hallintasuunnitelmassa todettiin, että vaikka kurtturuusua ei alun perin olisikaan istutettu taloyhtiön tontille ja että vaikka se olisi levinnyt kiinteistölle muualta, myös passiivinen kasvin ”sietäminen” katsotaan kasvattamiseksi.
Kiinteistön omistajan onkin ryhdyttävä toimenpiteisiin haitallisen vieraslajikasvin hävittämiseksi alueeltaan. Kurtturuusun kohdalla kasvatuskielto astuu voimaan 1.6.2022 alkaen. Vieraslajilain mukaan haitallisista vieraslajeista annettujen säännösten rikkomisesta voidaan tuomita jopa sakkorangaistus – vaikka itse en usko, että siirtymäajankaan jälkeen heti sakkoja ruvetaan kurtturuusuista jakelemaan. Mutta mikäli mihinkään hävitystoimenpiteisiin tai ainakin leviämisen estämiseen ei kehotuksista huolimatta taloyhtiö ryhdy, lienee sakkorangaistuskin mahdollinen.
Kurtturuusun hävittäminen vaatii usein useamman vuoden, joten toimeen kannattaa ryhtyä heti. Hyviä hävitysohjeita ja asiaan liittyvää lisätietoa löytyy esimerkiksi vieraslajit.fi-sivustolta. Ennen kasvuston lopullista hävittämistä voi leviämistä estää ruusunmarjat eli kiulukat tarkasti keräämällä. Kurtturuusun ongelmallisuus syntyykin juuri kiulukoista, joista linnut pitävät ja samalla levittävät kasvia esimerkiksi herkille ranta-alueille.
Hävittämisohjeita voit myös kuunnella Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n järjestämässä Piha-alueet kuntoon -webinaarissa torstaina 22.4. klo 17-18. Webinaarimateriaali löytyy jälkikäteen jäsensivuilta Tilaisuuksien aineistot -kohdasta.