Olisiko aika siivota taloyhtiön pyörävarasto?
27.5.2025
Pyöräliiton Hylätyt pyörät taloyhtiössä -ohjeistus tarjoaa apua taloyhtiöiden varastoihin hylättyjen pyörien siivoamiseen. Tärkeää on prosessin aikana viestiä osakkaille ja asukkaille aktiivisesti ja selkeästi, noudattaa kohtuullista aikataulua ja mikäli tarvetta hävittää pyöriä tulee, dokumentoida pyörät huolellisesti.
Pyöräliiton ohjeistuksen mukainen toimintamalli alla tiivistettynä
1. Hallituksen päätös pyörävaraston ja piha-alueen siivoamisesta
Taloyhtiön hallitus tekee päätöksen siivouksesta sekä sen toteutustavasta ja laajuudesta. Siivous kannattaa toistaa säännöllisesti.
2. Tiedottaminen siivouksesta
Siivouksesta tiedotetaan osakkaille ja asukkaille selkeästi ja vähintään kaksi kertaa, jotta tieto tavoittaisi kaikki asukkaat. Suositeltavaa on kiinnittää tiedote asiasta myös taloyhtiön ilmoitustaululle. Tarvittaessa tiedote kannattaa laatia myös muulla kuin suomen kielellä.
3. Pyörien merkitseminen
Kaikki pyörät merkitään lapuilla, joissa kerrotaan merkinnän syy ja päivämäärä sekä ohjeet merkinnän poistamiseen ja yhteystiedot lisätietojen saamiseksi. Tarkoitus on, että pyörien omistajat poistavat merkintälapun omasta pyörästään tiettyyn määräpäivään mennessä.
Merkintöjen poistamiseen tulisi varata kohtuullinen aika, jona voidaan pitää vähintään kuukautta. Tarvittaessa toimitetaan vielä muistutusviestikin ennen määräajan umpeutumista.
4. Merkittyjen pyörien välivarastointi
Taloyhtiö ei voi suoraan hävittää pyöriä, joiden merkintää ei ilmoitettuna aikana ole poistettu. Sen sijaan tällaiset pyörät välivarastoidaan eli siirretään pyörävarastosta muuhun paremmin säilytyspaikaksi soveltuvaan tilaan.
Osakkaille ja asukkaille tiedotetaan välivarastoiduista pyöristä sekä tarkemmista toimintaohjeista oman pyörän takaisinsaamiseksi.
Pyöriä olisi hyvä säilyttää välivarastossa riittävän pitkä aika, jotta viimeisetkin pyöränomistajat varmasti ehtivät reagoida. Kahden kuukauden välivarastointiaikaa voidaan pitää riittävänä, mikäli pyörien siivouksesta on tiedotettu huolellisesti ja riittävän monta kertaa prosessin aikana.
5. Vailla aktiivista omistajaa olevien pyörien jatkotoimenpiteet
Välivarastointiin varatun ajan jälkeen luetteloidaan ja valokuvataan jäljelle jääneet pyörät, joille ei ole löytynyt omistajaa ja joista on mahdollisesti tarkoitus hankkiutua eroon. Katselmukseen olisi hyvä osallistua useamman kuin yhden henkilön. Samalla kannattaa tarkistaa, onko pyörissä runkonumeromerkintöjä.
Muut jatkotoimenpiteet riippuvat pitkälti siitä, millaisia pyöriä ”haaviin” on jäänyt - onko kyse tavallista arvokkaammasta pyörästä, korjauskelvottomasta romupyörästä, varastetuksi epäillystä pyörästä tai esimerkiksi normaalista käyttökelpoisesta pyörästä. Jatkotoimet vaativat monesti myös tapauskohtaista harkintaa, ja epäselvissä tapauksissa pyörä kannattaa mieluummin säilyttää kuin hävittää.
Tarkempia tietoja siivouksen vaiheista ja jatkotoimenpiteistä sekä malleja päätöksentekoon ja tiedottamiseen saat Pyöräliiton Hylätyt pyörät taloyhtiössä -ohjeistuksesta täältä.