Kevättä rinnassa ja yhtiökokouskutsu postilaatikossa
26.3.2025
Haluaisitko vaikuttaa taloyhtiösi asioihin? Kiinnostaisiko sinua tietää, miten taloyhtiösi rahoja käytetään? Onko taloyhtiössäsi suunnitteilla korjaushanke, josta kaipaat lisätietoa? Jos vastasit johonkin näistä kysymyksistä kyllä, kannattaa osallistua taloyhtiösi tulevaan yhtiökokoukseen.
Kevään yhtiökokouskausi on pian vilkkaimmillaan. Varsinainen yhtiökokous on pidettävä vuosittain kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Suurimmalla osalla taloyhtiöistä tilikautena lienee kalenterivuosi, joten yhtiökokous on näissä yhtiöissä pidettävä kesäkuun loppuun mennessä. Etenkin huhti-toukokuu on suosittua yhtiökokousaikaa. Toki yhtiökokous voi varsinaisen yhtiökokouksen sijasta olla myös esimerkiksi hallituksen koolle kutsuma ylimääräinen yhtiökokous, jos päätöksenteko vaikkapa korjaushankkeesta on ajankohtaista.
Taloyhtiössä merkittävimmät asiat osakkaiden kannalta käsitellään ja päätetään yhtiökokouksessa. Jokaisella osakkeenomistajalla onkin oikeus osallistua yhtiökokoukseen – laissa säädettyjen edellytysten mukaisesti. Nyt kun osakeluetteloiden ylläpito on siirretty Maanmittauslaitokselle, arvioidaan osakkeenomistajan oikeutta osallistua yhtiökokoukseen osin eri tavalla kuin aiemmin. Yhtiökokousosallistumisen edellytyksenä on lähtökohtaisesti se, että osakkeenomistaja on yhtiökokousta edeltävänä päivänä eli ns. täsmäytyspäivänä merkittynä yhtiön osakeluetteloon tai osakehuoneistorekisteriin. Enää ei siis uudella omistajalla ole mahdollisuutta paikan päällä yhtiökokouksessa esittää luotettavaa selvitystä saannostaan ja päästä saman tien mukaan päätöksentekoon. Maanmittauslaitoksen käsittelyruuhkien vuoksi ostajan kannattaakin edelleen pyytää myyjältä tarvittaessa valtakirja yhtiökokoukseen osallistumiseksi.
Taloyhtiössä osakkaan tiedonsaantioikeudet ja vaikuttamiskeinot liittyvät yhtiökokoukseen
Taloyhtiössä yhtiökokouksella on ns. yleistoimivalta eli oikeus päättää kaikista asioista, joita ei nimenomaisesti ole säädetty kuuluvaksi hallituksen toimivaltaan. Vuosittain varsinaisessa yhtiökokouksessa esimerkiksi esitellään ja vahvistetaan päättyneen tilikauden tilinpäätös, päätetään talousarviosta ja yhtiövastikkeen määrästä ja valitaan hallituksen jäsenet. Yhtiökokous päättää myös mm. korjaushankkeista, yhtiöjärjestyksen muuttamisesta tai muista merkittävistä asioista.
Oikeus osallistua yhtiökokoukseen pitää sisällään oikeuden olla yhtiökokouksessa läsnä ja osallistua siellä asioiden käsittelyyn pyytämällä ja käyttämällä puheenvuoroja, tekemällä (vasta)ehdotuksia ja myös vaatimalla ja osallistumalla äänestykseen. Yhtiökokouksessa osakkeenomistaja pääsee siis yhdessä muiden edustettuna olevien osakkeenomistajien kanssa vaikuttamaan taloyhtiötä koskeviin päätöksiin. Päätöksenteossa kannattaakin olla mukana silloin kun sen aika on - sen sijaan, että pelkästään jälkikäteen huutelisi.
Yhtiökokoukseen liittyy myös toinen osakkaan vaikuttamiskeino. Osakkeenomistajalla on oikeus saada haluamansa asia yhtiökokouksessa käsiteltäväksi, kunhan tätä vaaditaan hallitukselta kirjallisesti niin hyvissä ajoin, että asia on mahdollista ottaa mukaan kokouskutsuun. Lisäksi osakkaan asian tulee kuulua yhtiökokouksen päätösvaltaan. Esimerkiksi isännöitsijän valinta kuuluu lain mukaan hallitukselle eikä yhtiökokous näin ollen siitä voi päättää.
Yhtiökokouksessa osakas voi myös käyttää lain mukaista kyselyoikeuttaan. Hallituksen ja isännöitsijän onkin yhtiökokouksessa osakkeenomistajan pyynnöstä annettava tarkempia tietoja sellaisista seikoista, jotka voivat vaikuttaa kokouksessa käsiteltävän asian arviointiin. Ja jos kokouksessa käsitellään tilinpäätöstä, velvollisuus koskee myös yhtiön taloudellista asemaa yleisemmin. Kannattaa siis mennä yhtiökokoukseen kysymään, jos mieltä askarruttavia kysymyksiä päätettävistä asioista on. Ja toki tietoa yhtiön asioista kokouksessa varmasti tulee muutenkin, vaikkei mitään kysyisikään.
Yhtenä yhtiökokouksen tärkeimpänä päätöksenä voidaan kuitenkin pitää sitä, ketkä valitaan taloyhtiön hallituksen jäseniksi. Hallitus edustaa yhtiötä ja huolehtii esimerkiksi yhtiön taloudesta, hallinnosta ja rakennuksista. Ei siis ole yhdentekevää, ketä tehtävään valitaan. Osakkeenomistaja voi myös itse ehdottaa itseään hallituksen jäseneksi, ja valituksi tultuaan päästä vaikuttamaan myös siinä roolissa vielä yhtiökokousosallistumista laajemminkin taloyhtiönsä asioihin.
Osallistu siis yhtiökokoukseen ja vaikuta taloyhtiösi tulevaisuuteen!