Joustoja Tampereen maapolitiikkaan
5.2.2021
Tampereella on viime vuosina vallinnut jatkuva tyytymättömyys kaupungin maapolitiikkaan tontinvuokrasopimuksia uudistettaessa. Nyt uusittavia sopimuksia solmittaessa 50 – 60 vuotta sitten olosuhteet olivat aivan toisenlaiset ja tonttien rakentaminen oli kaupungille vuokratuottoa suurempi intressi. Tänä päivänä vuokratuista tonteista on tullut kaupungin taloudelle merkittävä rahasampo.
Vanhat vuokrasopimukset ovat olleet kiinteistönomistajille hyvin edullisia. Kiinteistönomistajat myös ymmärtävät, että vuokratasot nousevat tuntuvasti niitä uudistettaessa. Tontin käypä hintataso on tänä päivänä aivan toinen kuin puoli vuosisataa sitten.
Hämmennystä on aiheuttanut se, että vuokrien muutokset, varsinkin vuoden 2018 jälkeen tehtyjen uusien hintavyöhykekarttojen osalta, tulevat voimaan yhtäkkisesti, ilman porrastuksia. Kaupunki ilmoittaa tulevan vuokra-arvion vasta noin vuotta ennen sopimuksen uudistamista. Kiinteistönomistajan on vaikeaa varautua muutokseen. Epäoikeudenmukaisena on pidetty vuokrien määrittämisessä myös sitä, että se määräytyy myös käyttämättömän rakennusoikeuden mukaan, vaikka sen käytettävyys on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Kiinteistönomistajan neuvotteluasema on prosessissa tunnetusti erittäin heikko.
Kiinteistöliitto Pirkanmaa on koko 2000 -luvun ajan vaatinut porrasteisuutta uudistettaviin tontinvuokrasopimuksiin. Esimerkiksi Helsingissä tällaista käytäntöä on pidetty onnistuneena. Porrasteisuuden puute on aiheuttanut tyytymättömyyttä erityisesti vuoden 2018 hintavyöhykekarttojen käyttöönoton jälkeen. Kiinteistöliitto Pirkanmaa näkee, että muutaman vuoden porrastusviive leikkaisi yhtäkkistä vuokratason shokkia, ilman että se kuitenkaan olennaisesti vaikuttaisi kaupungin varautumiin vuokratuotto-odotuksiin.
Sujuvampaa maapolitiikkaa olisi myös se, että tontin vuokraajalla olisi mahdollisuus vuokratontin ostamiseen käypään hintaan. Saisihan kaupunki myyntihinnan lisäksi kyseiseltä kiinteistöltä vuosittain tontin kiinteistöveron. Pientä räätälöintiä voisi myös tehdä sopimuksissa rakennusoikeuden käytettävyyden osalta – ilman että sekään tulovirroissa tuntuisi.
Kiinteistöliitto ei ole esittänyt vuokratasojen muuttamista, vaan joustavuutta toimintamalleihin. Ehdotuksia on kuunneltu ja vuoropuhelua on käyty eri puolueryhmien valtuutettujen kanssa - poliittista tahtotilaa asian muuttamiseksi ei ole löytynyt.
Onneksi kuntavaalit ovat jo lähellä.