Älä unohda vesimittarin seurantaa, vaikka etäluettava vesimittari tulisikin
15.4.2025
Alkuvuoden 2025 aikana on Kiinteistöliitto Pirkanmaan neuvontaan tullut monia puheluita yllättävistä veden tasauslaskuista.
Erityisesti kaksi tapausta jäi mieleeni. Ensimmäisessä tapauksessa oli vessanpytyn vuoto aiheuttanut noin viidentuhannen euron lisän taloyhtiön tavanomaiseeen vesilaskuun verrattuna. Toisessa tapauksessa oli käyttöveden varoventtiili vuotanut ja taloyhtiössä oli kulunut yli kymmenkertaisesti vettä normaalivuoteen verrattuna. Kummassakaan tapauksessa ei irtovettä ollut havaittu asiaankuulumattomissa paikoissa, koska ensimmäinen vuoto oli tapahtunut vessanpönttöön ja jälkimmäinen suoraan varoventtiilin alla olevaan lattiakaivoon. Vedet olivat salassa päässeet valumaan pitkään.
Tapauksista käydään varmasti vielä em. taloyhtiöissä keskusteluja pitkään ja riideltäneenkin. Ikävistä yllätyksistä kumpikin olisi kuitenkin ollut paljon aikaisemmin havaittavissa, mikäli taloyhtiössä olisi seurattu päävesimittarilukemia edes kuukausittain.
Tampereella ja ympäristökunnissa on parhaillaan menossa siirtyminen etäluettaviin vesimittareihin. Tampereen ja Pirkkalan alueella on etäluettava vesimittari vaihdettu helmikuun 2025 puolen välin paikkeilla noin 4500 kiinteistöön ja tavoitteena on, että mittarikannasta olisi 99 % vaihdettuna vuoden 2027 loppuun mennessä. Lempäälässä Lempäälän Veden vesijohtoverkoston alueella on tavoitteena siirtyä lähes kokonaan etäluettavien vesimittareiden käyttöön jo vuoden 2025 loppuun mennessä.
Etäluettavien vesimittarien asentamisen jälkeen vesiyhtiöt eivät enää lähetä asiakkaille vesimittarin luentakortteja, eikä nykykäytännön mukaista arvio- ja tasauslaskutusta enää tehdä. Tarkkana taloyhtiössä kannattaa edelleen olla, sillä vesiyhtiöstä riippuen laskutusväli voi vaihdella. Kaikilla laitoksilla ei välttämättä myöskään ole jatkuvaa yhteyttä vesimittariin, vaan mittarit voidaan joutua lukemaan erillisellä autossa kuljetettavalla vastaanottimella (Nokia esim.), eikä mittarin mahdollisia hälytystietoja valvota. Etäluenta ei välttämättä siten täysin korvaa taloyhtiön omaa seurantaa.
Monessa taloyhtiössä on käytössä erilaisia kulutusseurantapalveluita, joissa jatkuvalla seurannalla päästään heti kiinni vesivuotoihin. Huoltoyhtiönkin kanssa on voitu sopia, että huoltoyhtiö seuraa mittarilukemia kuukausittain. Näistä palveluista ei kannattane etäluettavuuden takia luopua. Taloyhtiössä, joissa ei minkäänlaista kulutusseurantapalvelua ole, vaan esimerkiksi hallitus seuraa mittarilukemia, kannattaa varmistaa, onko vesilaitoksella verkossa toimivaa ajantasaispalvelua. Ajantasaispalvelusta voi hallitus mahdollisesti saada tietoja vesimittarin hälytyksistä. Myös etäluettavan vesimittarin näytössä itsessään voi olla infokoodeja, vaikka jatkuvaa ajantasaista yhteyttä vesilaitoksen palveluun ei olisikaan. Infokoodi voisi esimerkiksi kertoa, että virtaus ei ole pysähtynyt vähintään tunnin yhtäjaksoiseksi ajaksi viimeisen vuorokauden aikana.
Niin tai näin, fyysiseen mittariin kannattaa etäluettavuudesta huolimatta taloyhtiönkin aika ajoin katsastaa. Vedenkulutuksen seuranta ei onneksi ole rakettitiedettä, vaan vaatii vain hieman vähennyslaskun osaamista. Ja vanha konsti – tarkastetaan, että mittari välillä on täysin pysäyksissä – ei edelleenkään ole menettänyt merkitystään. Paras aika mittarin tutkailuun on laivatermein sanottuna koiravahdin tunnit, eli tunnit puolestayöstä aamuneljään.