Taloyhtiöt hukkakulutuksen perässä

Taloyhtiöt hukkakulutuksen perässä

Julkaistu: 05.10.2018

Taloyhtiön energiansäästöviikkoa vietetään 8.-14.10. Motiva ja Suomen Kiinteistöliitto kampanjoivat asumisen kestävien valintojen ja fiksun energiankäytön puolesta. Taloyhtiöissä voi piileskellä energiahukka, joka syö suoraan asukkaan kukkarosta.

Taloyhtiöiden hoitokuluista 30-40 prosenttia kohdistuu energiaan: lämmitykseen, kiinteistösähköön sekä vesi- ja jätevesimaksuihin. Tuhlaileva energiankäyttö ja huoleton kiinteistönpito voi johtaa siihen, että jopa 30 prosenttia käytetystä energiasta on hukkakulutusta.

"Lämmön, veden ja sähkön hukkakulutus kannattaa kitkeä pois vikkelästi, sillä se kasvattaa asumiskustannuksia aivan turhaan. Asukkaat voivat itsenäisesti huolehtia huonelämpötiloista, ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä ja varmistaa hyvän ilmanvaihdon pitämällä ilmanvaihtoventtiilit ja suodattimet puhtaina. Apua ja ohjeita saa varmasti huoltoyhtiöltä, isännöitsijältä, taloyhtiön hallitukselta tai toisilta asukkailtakin, jos niitä kaipaa", asiantuntija Harri Heinaro Motivasta kannustaa.

Motiva ja Ekokumppanit on julkaissut vinkkivideosarjan asukkaille, jossa energianeuvoja näyttää kädestä pitäen asukkaille kuuluvien pienten huoltotöiden tekemisen. Videot löytyvät Motivan Youtube-kanavalta.

Taloyhtiöiden energiansäästöpotentiaalista on mahdollista saavuttaa 10-15 prosenttia ilman kalliita ja raskaita korjaustoimenpiteitä. Kiinteistöhuollon ammattilainen varmistaa, että lämmitysjärjestelmä säädetään ja huolletaan hyvin ja ilmanvaihto toimii oikein.

"Energiatehokkuus kulkee käsi kädessä asumismukavuuden kanssa. Sopivat huonelämpötilat ja toimiva ilmanvaihto ovat hyvän sisäilman perusta", Heinaro toteaa.

Energiankulutuksen seuranta on yhteinen etu

Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioista vastaava johtava asiantuntija Petri Pylsy kehottaa taloyhtiöiden hallituksia seuraamaan lämmitysenergian, kiinteistösähkön ja veden kulutusta vähintään kuukausitasolla.

"Taloyhtiön hallinnon pitää reagoida poikkeamiin nopeasti, sillä äkillinen kulutuksen lisääntyminen voi olla merkki rikkoutuneesta LVI-tekniikasta tai vesivuodosta. Hallitus ei kuitenkaan ole ainoa vastuullinen, vaan myös jokaisella asukkaalla on velvollisuus ilmoittaa eteenpäin havaitsemistaan epäkohdista, kuten vuotavista vesikalusteista tai ilmanvaihdon ongelmista", Pylsy muistuttaa.

Kiinteistöliitto ja Motiva julkaisivat Energiansäästöviikolle 5 fiksua vinkkiä joka kodin energiansäästöön -julisteen, joka kannustaa asukkaita torjumaan energiahukkaa. Julisteen voi tulostaa ilmoitustaululle tai jätehuoneen seinälle opastukseksi kaikille asukkaille.

Järjestelmällinen energiahukan häätäminen on koko taloyhtiön yhteinen asia. Parhaan tuloksen saavuttaa, kun tavoitteista, huoltotehtävistä ja energiankäyttöön liittyvistä tavoista keskustellaan ja sovitaan yhdessä.

"Asukkaan mielipiteen ja näkemyksen kuuleminen on ensiarvoisen tärkeää. Meillä asukastoimikunnat ovat olleet mukana alusta asti ja energiansäästön tietoisuutta on jalkautettu taloyhtiöihimme myös energiansäästöviikolla. Turhan kulutuksen leikkaaminen on kaikkien etu", painottavat toimitusjohtaja Matti Böhm ja sosiaali-isännöitsijä Jaana Leppänen Kiinteistö Oy Kajaanin Pietarista, joka on ollut viikon viettäjä jo vuodesta 2005.

Lisätietoja

Motiva Oy: asiantuntija Harri Heinaro, puh. 050 913 3679, harri.heinaro@motiva.fi

Suomen Kiinteistöliitto: johtava asiantuntija Petri Pylsy, puh. 044 567 0579, petri.pylsy@kiinteistoliitto.fi

Kiinteistö Oy Kajaanin Pietari: Martti Böhm, puh. 0500-574 304, martti.bohm@kajaaninpietari.fi

 

Motiva, Kiinteistöliitto ja Energiansäästöviikko verkossa:

www.motiva.fi, www.kiinteistoliitto.fi, www.energiansaastoviikko.fi

Facebook @asiaaenergiasta ja @kiinteistoliitto

Twitter @MotivanESV, @Motivaoy, @Kiinteistoala

www.energiansaastoviikko.fi

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.