Älä kaada kinkunrasvaa viemäriin!

Älä kaada kinkunrasvaa viemäriin!

Julkaistu: 19.12.2023

Viimeistään viikonloppuna moni työntää uuniin perinteisen joulukinkun, jota syödään Suomessa jouluisin jopa seitsemän miljoonaa kiloa. Kinkusta irtoava rasva saa kuitenkin väärällä tavalla käsiteltynä paljon vahinkoa aikaan. Jotta joulunvietto sujuu mukavissa merkeissä, eikä huoltomiestä tarvitse hälyttää avaamaan tukkeutunutta viemäriä, on syytä muistaa muutama seikka rasvan hävittämisestä.

  • Kinkun paistorasva tukkii jäähtyessään viemärit, joten sitä ei saa kaataa viemäriin eikä vessanpönttöön.
  • Hyytyneen rasvan voi hävittää biojätteenä. Myös pienen määrän nestemäistä rasvaa voi laittaa kotikompostiin tai biojätteeseen imeytettynä esimerkiksi talouspaperiin.
  • Nestemäisen rasvan voi hävittää sekajätteenä suljetussa pakkauksessa, kuten esimerkiksi kiinni teipatussa maitopurkissa.
  • Kinkunrasvaa kerätään eri puolilla maata myös uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutemppu-nimisessä tempauksessa. Yhden keskikokoisen kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä. Keräykseen käy myös kalkkunan, kalan tai esimerkiksi juuresten paistinrasva.

Makoisaa ja turvallista joulua!

Kierrätysohjeet: HSY ja Kemianteollisuus ry:n organisoima Kinkkutemppu 

Lisätiedot medialle:

Tiina Räsänen, juristi

Kiinteistöliitto

puh. 09 1667 6361

 

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.