Energia ja kunnossapito taloyhtiössä

Taloyhtiöiden hoitokuluista merkittävä osuus käytetään energiamenoihin. Lämmitys-, sähkö- ja vesikustannukset haukkaavat hoitokuluista 30-40 prosenttia. Energian kulutuksella on merkittävä vaikutus taloyhtiön osakkaiden maksamiin hoitovastikkeisiin ja asukkaiden maksamiin vuokriin eli asumiskustannuksiin.

Lämmityksen osuus hoitokuluista on keskimäärin 22 prosenttia, vesi-ja jätevesimaksujen 8 prosenttia ja kiinteistösähkön osuus 4 prosenttia.

Vedenkulutuksesta aiheutuvat keskimääräiset kustannukset ovat tosiasiassa suuremmat kuin 8 prosenttia. Tämä johtuu lämpimän käyttöveden käytöstä, jolloin osa lämmityskuluista kuuluu vedenkäytön kustannuksiin. Kun huomioidaan myös lämpimän käyttöveden lämmitys, niin vedenkäytön osuus keskimääräisistä hoitokuluista on 13–15 prosenttia.

On tärkeää tutustua oman taloyhtiön energiankulutukseen ja hoitokuluihin sekä verrata niitä vastaavan tyyppisten taloyhtiöiden tietoihin.

Lisätietoa aiheesta 

Kiinteistöliiton energiasivulla

Astetta alemmas -kampanjasivulla

Voit myös varata ajan Kiinteistöliiton energianeuvojalle

Jaettavat aineistot energiansäästöön

Olemme tehneet Kiinteistöliitto Uusimaan aloitteesta tätä tarkoitusta varten materiaaleja, jotka voit helposti ladata omalle koneellesi ja tulostaa/kopioida jaettavaksi taloyhtiössä tai jakaa sähköisessä muodossa. Myös taloyhtiön ilmoitustaulu tms. on hyvä paikka jakaa energiansäästövinkkejä.

Vinkit asukkaalle energian säästöön (pdf)

Vinkit taloyhtiön hallitukselle energian säästöön (pdf)

Älä lotraa - suihkun kestolla on väliä (pdf)

Muuta materiaalia

Jäsensivuilta löydät Kiinteistöliitto Pirkanmaan neuvontainsinöörin laatiman käyttöikälaskurin taloyhtiön hallituksen kunnossapitotarveselvitystä varten. 

Jäsensivuilta löytyy myös vesimaksulaskuri kaukolämpöä käyttäville taloyhtiöille. Laskurin avulla voit helposti selvittää esimerkiksi oman taloyhtiösi lämminvesikuutiohinnan ja laskennalliset vesimaksut.

Jäsenpalvelut

Jäsentaloyhtiöiden tekniseen kuntoon, korjaustarpeen arvioimiseen sekä korjausrakentamiseen liittyvissä kysymyksissä saavat jäsentalojen hallitukset ja isännöitsijät neuvontaa Kiinteistöliitto Pirkanmaan neuvontainsinööriltä.

Puhelinneuvonta
Kiinteistöliitto Pirkanmaan korjaus- ja tekninen neuvonta palvelee kiinteistön tekniikkaan, kunnossapitoon ja korjausrakentamiseen liittyvissä kysymyksissä maanantaisin klo 9-14 ja tiistaista perjantaihin klo 9-15 puh. (03) 3125 0213.

 

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.