Unohtuiko kurtturuusu ja muut lainsuojattomat jo?

1.6.2023

Kurtturuusun kasvatuskielto astui voimaan vuosi sitten, 1.6.2022, mutta polkupyörällä ja autolla ajellessa kurtturuusukasvustoja näkee edelleen runsaasti.

Kurtturuusukasvustoja löytyy vielä sekä omakotitalojen että taloyhtiöiden pihoilta ja teidenkin varsilta. Vastuu taloyhtiön pihalla kasvavan kurtturuusun tai muun kansallisesti merkityksellisen haitallisen vieraslajin torjunnasta on kiinteistön omistajalla. Vuosi sitten kirjoiteltiin mediassa myös sakotusvaarasta, ellei torjuntatoimiin ryhdytä. Laki vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta mahdollistaakin sekä uhkasakolla tehostetun hävitysmääräyksen antamisen tai jopa suoran tuomitsemisen sakkoon, mikäli toiminta (kasvattaminen) on ollut tahallista.

Uteliaana ihmisenä soitinkin sitten Kainuun ELY-keskuksen vieraslajikoordinaattori Reima Leinoselle, ja tiedustelin, onko uhkasakkoja tai sakkoja vielä tuomittu maksettavaksi, ja jos on, onko niitä tullut taloyhtiöille. Hänen antamansa tiedon mukaan ei toukokuun alkupuolella ainakaan vielä ollut sakkoihin ketään kurtturuusuista tuomittu. Kaikista ELY-keskuksista on kuitenkin jo lähtenyt maanomistajille huomautuksia, että nyt torjuntatöihin olisi viimeinkin ruvettava.

Reima Leinonen kertoi, että kurtturuusun, samoin kuin muidenkin vieraslajien torjuntaa, olisi parasta harrastaa yhteistyössä, jolloin saatu hyötykin olisi suurin. Naapurustossa yhteistyössä torjuminen estää vieraslajien leviämistä takaisin torjumattomalta alueelta jo käsitellyille alueille. Samankaltaista yhteistyötä hakee Tampereen kaupunkikin ja 13 muuta kuntaa, jotka ovat nyt kesällä lähdössä kartoittamaan vieraslajeja joukkoistamalla kuntalaisia ja pelillistämällä havaintojen tekemistä.   

Tampereella vieraslajikasvien kartoitus käynnistyy touko-kesäkuun vaihteessa. Kuka tahansa voi ladata älypuhelimeensa mobiilipelisovelluksen, jonka avulla vieraslajiesiintymä videokuvataan ja esiintymän sijainti sekä laajuus saadaan tallennettua puhelimen sijaintipalvelun avulla. Näin Tampere tai muu kunta saa tietoa esiintymistä ja voi ryhtyä omilla alueillaan torjuntatoimiin.

Vastaavalla mobiilipelillä on aiemmin kartoitettu kunnissa esimerkiksi katujen kuntoa. Pelaaja voi myös tehdä pienen tilin, kun kustakin ensimmäisestä vieraslajiesiintymän havainnosta maksetaan pelaajalle pieni palkkio. On mielenkiintoista nähdä, kuinka hyvin mobiilipeli toimii vieraslajikasvustojen kartoituksessa. Tämäkin keino kannattaa kokeilla laajalle levinneen vieraslajiongelman hillitsemiseksi ja hävittämiseksi.

Lue mobiilipelistä lisää Tampereen kaupungin sivuilta:

https://www.tampere.fi/ajankohtaista/2023/05/08/tampereella-kartoitetaan-vieraslajeja-mobiilipelin-avulla

 

 Kaisa Kettunen

Kaisa Kettunen

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Pirkanmaan neuvontainsinööri, joka taistelee lupiinien omalle tontille leviämistä vastaan.

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.